Formatiedansen is sport, kunst en show. Formatiedansen is stijldansen, maar dan in teamverband. Een team van maximaal acht paren vormt, synchroon dansend, figuren op de dansvloer. Er zijn twee categorieën, namelijk standaard en latin. Double V behoort tot de latin discipline.

Elke dans van de discipline moet minimaal één keer voorkomen in de ronde. Elk latin team danst minstens één jive, cha cha cha, rumba, samba en paso doble. Alle dansen moeten soepel in elkaar overlopen en het moet één geheel vormen. Standaardteams zijn verplicht om minstens één Engelse wals, tango, Weense wals, slow foxtrot en quickstep te dansen. De muziek waarop gedanst wordt, is een medley van deze dansen, samengevoegd op een muziekband van ongeveer zes minuten. Formatiedansen is een jury- en demonstratiesport die ook geliefd is bij de niet-danskenners. Dit komt vooral door de showelementen die worden toegevoegd aan het dansen, zoals lifts en spectaculaire formatiefiguren.

Formatiedansen valt in Nederland onder de danssport die georganiseerd is in de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB). Deze dansbond is officieel lid van NOC*NSF. Internationaal staan landen als Litouwen, Duitsland en Rusland hoog aangeschreven op gebied van formatiedansen. Bijna ieder jaar kan een van deze landen een titelkandidaat leveren voor de jaarlijks terugkerende Europese- en Wereldkampioenschappen. Double V doet in het internationale spectrum mee in de subtop.